SM lefolyása

SMSMsm.lap.hu/9-99hu17102480142006-10-17 09:27:252024-03-12 13:53:34Central Médiacsoport Zrt.centralmediacsoport@centralmediacsoport.hu2006

Meghatározás

A sclerosis multiplex lefolyását nem lehet pontosan előre látni, ebből a szempontból az első öt év meghatározó. A csupán enyhe tünetekkel járó betegségtől a gyorsan romló és rokkantsághoz vezető formáig nagyon sok variáció létezik. A betegségnek négy fő klinikai altípusa van. (1) A relapszáló-remittáló formát (RRMS) a megjósolhatatlan rosszulléteket (relapszusok, 'shubok') követő hosszabb tünetmentes időszakok (remissziók) jellemzik. (2) A relapszáló-remittáló esetek kb. 60 százaléka előbb-utóbb átmegy másodlagosan progresszív formába (SPMS), amikor a kórkép folyamatos súlyosbodása figyelhető meg a shubok között is. (3) A primer progresszív formában (PPMS) a kezdeti tünetek után remisszió nélküli folyamatos súlyosbodás figyelhető meg. (4) A progresszív-relapszáló forma (PRMS) a legritkább, melyben a kezdeti tünetek megjelenésétől számítva folyamatos súlyosbodás figyelhető meg, de a primer progresszív SM-mel ellentétben erre akut rosszabbodások is rakódnak.

Hirdetés

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza:SM lefolyása
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem Elküldés